کاربردهای سود پرک در محصولات مراقبت از پوست

کاربردهای سود پرک در محصولات مراقبت از پوست

سود پرک، کاستیک سودا فلیک یا هیدروکسید سدیم جامد، همگی به ترکیب شیمیایی با خاصیت قلیایی شدید اشاره دارند. این ماده یکی از پرکاربردترین مواد شیمیایی در صنایع است. از صنایع تصفیه آب و فاضلاب گرفته تا چرم، پتروشیمی، داروسازی و مواد غذایی، سدیم هیدروکسید، مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از این کاربردها، استفاده از محلول سود یا به صورت جامد در تهیه محصولات مراقبت از پوست است. در ادامه به کاربرد سود پرک در محصولات مراقبتی میپردازیم.

فهرست مطالبی که در این قسمت می خوانید شامل موارد زیر است:

  • هیدروکسید سدیم چیست؟
  • هیدروکسید سدیم یا محلول سود پرک، چه مزایا و چه معایبی دارد؟
  • چه محصولاتی حاوی محلول سود پرک هستند؟
  • چرا از سود پرک استفاده می شود؟
  • آیا سدیم هیدروکسید در محصولات بهداشتی، بی خطر است؟
  • سایر کاربردهای سود پرک

سود پرک در آرایشی

هیدروکسید سدیم چیست؟

هیدروکسید سدیم یک ماده بسیار قلیایی است که به مقدار کم در محصولات آرایشی و مراقبت از پوست، برای ایجاد و تثبیت مقدار PH محصول استفاده می شود.

سود پرک یا هیدروکسید سدیم جامد، همچنین به عنوان سودا یا سود سوز آور نیز شناخته می شود و یک ترکیب جامد سفید رنگ است. استفاده از این ترکیب قلیایی به خاطر همین ویژگی آن است. ماده قلیایی درست نقطه مقابل خاصیت اسیدی است. اندازه PH محلول سود پرک، حدود 13 است؛ به این معنی که بسیار پایه یا قلیایی است و عمدتاً در ساخت صابون ها و محلول های پاک کننده استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم هم در حالت جامد و هم به صورت محلول، خاصیت سوزانندگی دارد؛ حتی اگر گرانول سود یا پرک های سود جامد را با دست لمس کنید، پوست شما به سرعت احساس سوزش می کند و ممکن است حتی دچار سوختگی شیمیایی شوید. به همین دلیل است که این ماده برای تمیز کردن مسیرهای زهکشی، از بین بردن چربی و مواد معدنی استفاده می شود.

شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شده است که اگر محلول سود پرک تا این اندازه قلیایی و قوی است پس چرا در صابون سازی و محصولات مراقبت از پوست به کار می رود؟ درست است! این یک سوال اساسی است که در ادامه به آن پاسخ می دهیم.

از محلول سود پرک برای صابون شدن چربی ها استفاده می شود؛ به این معنی که این ماده موجب می شود چربی ها در تماس با صابون و مواد پاک کننده به خوبی کف کنند. در واقع در طی این فرآیند، هیدروکسید سدیم به طور کامل در واکنش مصرف می شود و در محصول نهایی وجود ندارد.

کاستیک سودا در آرایشی

هیدروکسید سدیم یا محلول سود پرک، چه مزایا و چه معایبی دارد؟

سود پرک خوب است چون چربی ها را از بین می برد. این ویژگی باعث شده تا بتوان از آنها در تهیه انواع صابون ها و محصولات تمیز کننده استفاده کرد.

محلول کاستیک سودا فلیک، نسبتاً خوب است؛ چرا که بسیار سوزاننده می باشد و به صورت مستقیم برای پوست ضرر دارد؛ اما جای هیچ نگرانی نیست! این ترکیب معمولاً در این فرآیندها کاملاً مصرف می شود.

محصولات مراقبت از پوست که از سود پرک در تهیه آن استفاده شده برای انواع پوست، به جز پوست های حساس و آسیب پذیر، مناسب می باشند.

مواد تشکیل دهنده در محصولات بهداشتی پوست با اکثر مواد سازنده دیگر نظیر محلول کاستیک سودا به خوبی سازگاری دارد.

چه محصولاتی حاوی محلول سود پرک هستند؟

نتایج علمی و تحقیقات ثابت کرده است که محلول هیدروکسید سدیم و یا سود پرک جامد در طول تاریخ در فرمولاسیون صابون ها مورد استفاده قرار می گرفته است. رد پای این ترکیب را حتی می توان امروزه در در انواع فرمولاسیون محصولات بهداشتی نیز یافت؛ از جمله محصولات شوینده در حمام، محصولات پاک کننده (مایع دستشویی)، عطرها، پودرهای مخصوص پوست، انواع رنگ مو، محصولات آرایشی، محصولات آرایش ناخن، محصولات تمیز کننده و بهداشت شخصی، شامپوها، محصولات اصلاح صورت، محصولات رفع موهای زائد، محصولات مراقبت از پوست و …، همگی در فرمولاسیون خود دارای درصدی از کاستیک سودا هستند.

چرا از سود پرک استفاده می شود؟

عملکرد اصلی هیدروکسید سدیم (سود پرک) در محصولات آرایشی و مراقبت های شخصی، ایجاد و نگهداری PH محصول در مقدار استاندارد است. در شیمی، pH معیاری از “غلظت یون هیدروژن” است و به سطح اسیدیته یا قلیایی بودن در یک محلول معین اشاره دارد. مقیاس pH از 0 تا 14 متغیر است. PH  با مقدار 7، خنثی است. PH کمتر از 7، اسیدی است. PH بزرگتر از 7، قلیایی است.

PH طبیعی پوست، اندکی اسیدی است؛ به طور معمول بین 4.5 تا 5.75 می باشد. این اسیدیته پوست، توسط غدد چربی، غدد عرق و پوشش طبیعی پوست، حفظ می شود. این شرایط، لایه ای از اسیدهای آمینه / لاکتیک و چربی ها را روی پوست فراهم می کند. این لایه به طور موثر می تواند از پوست در برابر عوامل محیطی مانند باکتری ها، مواد آلرژی زا و آلاینده هایی که به پیری زودرس و تحریک منجر می شود، محافظت کند.

PH محصولات آرایشی و مراقبت از پوست برای حفظ PH طبیعی پوست بسیار مهم است. از یک طرف اگر محصولی بیش از حد اسیدی باشد، ممکن است پوست را تحریک کند یا احساس سوزش ایجاد نماید. از طرف دیگر، محصولی که بیش از حد قلیایی باشد، باز هم برای پوست ضرر دارد؛ زیرا چربی های طبیعی و ضروری پوست شما را از بین می برد و در خود حل می کند.

حتی اگر در فرمولاسیون های معمولی فقط مقدار کمی محلول سود پرک برای تنظیم pH استفاده شود، اگر باعث گردد که یک محصول بیش از حد قلیایی باشد، می تواند به پوست شما آسیب برساند. این در حالی است که ترکیب کاستیک سودا در واکنش ها مصرف می شود؛ اما باز هم اهمیت دارد.

یک مطالعه بر روی محصولات مرتبط با سلامت پوست نشان داده است که استفاده از پاک کننده های قلیایی، حتی یک بار، می تواند صدمات قابل توجهی به پوست وارد کند. پاک کننده قلیایی می توانند ویژگی اسیدی بودن طبیعی پوست را از بین ببرند.

هرچه مدت بیشتری از محصولات با خاصیت قلیایی بالا استفاده کنید، آسیب بیشتری به پوست شما وارد می کند. اکثر متخصصان پوست، علی رغم وجود محبوبیت روز افزون تمیز کننده های قلیایی، آنها را توصیه نمی کنند!

سود پرک در شوینده ها

آیا سدیم هیدروکسید در محصولات بهداشتی، بی خطر است؟

هیدروکسید سدیم غلیظ (محلول سود پرک با غلظت بالا) در صورت بلع، بسیار تحریک کننده است و خورندگی شدید برای پوست، چشم ها، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش دارد. شدت اثرات ناشی از هیدروکسید سدیم، تابعی از غلظت، PH، مدت زمان تماس با بافت زنده، شرایط موضعی و نوع پوست است.

سود پرک برای استفاده در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت شخصی در غلظت های مختلف تأیید شده است: 5% وزنی در حلال های کوتیکول ناخن، 2% وزنی در حالت دهنده و نرم کننده های مو برای استفاده عمومی، 5/4 % وزنی در حالت دهنده های مو برای مصارف حرفه ای محصولات؛ PH با مقدار 11 برای تنظیم قلیاییت محصولات و برای مقدار 12 برای محصولات موبر.

در اکثر این محصولت، هیدروکسید سدیم در محصول نهایی وجود ندارد. در مواردی که محلول سود پرک با غلظت معینی در محصول وجود داشته باشد، PH معمولاً با دقت کنترل می شود تا باعث ایجاد اختلال در پوست نگردد.

سایر کاربردهای سود پرک

از هیدروکسید سدیم – سود پرک – علاوه بر محصولات آرایشی و بهداشتی و شخصی، در صنایع مختلف دیگر هم استفاده می شود؛ به عنوان مثال در تولید کاغذ و بازیافت کاغذ، منسوجات، آب آشامیدنی، صابون ها و مواد شوینده و به عنوان پاک کننده مسیرهای تخلیه فاضلاب.

 

منبع:

https://thedermreview.com/sodium-hydroxide

مطالب و مقالات موجود در وبسایت صرفا مطالعات و تحقیقات انجام شده توسط اشخاص ثالث می باشد. جهت استفاده از محصولات حتما از مجوز ها و دستورالعمل سازمان های صلاحیت دار مطلع شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما